737 poze   199983 vizite
Albume
000-CONTACT001-CRISTI MARKETING002-FAMILIA MEA003 - FERMA - CRISTI GH   A-Ferma inzapezita004 -GRADINA FLORI005-POMICULTURA006-LEGUMICULTURA015-Motanul OSCAR020-BOXE PORUMBEI021-Crescatori de porumbei rasa VOLTATI INDIENI   VOLTATI INDIENI022-VOLTATI INDIENI DIVERSE CULORI023- VOLTATI IN VOLIERA024-VOLTATI INDIENI025-VOLTATI INDIENI DE VANZARE040-VOLTATI - Descriere041-Porumbei SFARCOLATI DE PLOIESTI050-GHIDUL crescatorului de porumbei051-NUTRIENTI in hrana porumbeilor052-Calendar columbofil053-Retete de hrana si tratamente porumbei054-ALIMENTATIA PORUMBEILOR055- Seminte germinate056-INTRETINERE porumbei057-BOLILE PORUMBEILOR SI TRATAREA LOR058-INELELE PORUMBEILOR059-AMENAJAREA UNEI VOLIERE060-RASE DE PASARI DE CURTE061-BRAHMA HERMINAT DESCHIS   1-BRAHMA HERMINAT DESCHIS062-BRAHMA POTARNICHIU065-COCHINCHINA URIAS ALB066-COCHINCHINA URIAS GALBEN068-WIANDOTTE ARGINTIU070-Pasari rasa KABIR071-PUISORI 2011072-BIBILICI073-GASTE EMDEN080-Stimularea ouatului si obtinerea clostilor081-CUM se pune clocitoarea cu oua de gaina082-PRODUCTIA DE OUA083-OUALE capodopera a naturii101-LEACURI SI RETETE NATURISTE102-APA VIE103-ARGILA ALGO DE ALBA IULIA104-DESPRE INFRUNTAREA BOLILOR105-DIVERSE-Tuica - medicament sau otrava106-PATRUNJELUL SI PAPADIA107-Usturoiul reteta detoxifiere108-CEAPA UN MIRACOL109-RUBARBA110-SECRETELE CASEI POPORULUI111-CODUL BIBLIEI112-SARE zahar si grasimi113-Remedii naturiste   Remedii naturiste partea a-II-a114- Sanatate la ceaun Mamaliga115-NASA-Schimbarile care se asteapta in 2012116-CASTRAVETELE117-STAFIDELE -INAMICUL COLESTEROLULUI118-COJILE DE FRUCTE SI LEGUME119 - CATINA MIRACULOSUL GINSENG ROMANESC120-HOFIGAL -Interviu cu D-ul ing-STEFAN MANEA121-BORSUL DE CASA122-SANATATEA - SFATURI IMPORTANTE DE RETINUT150-CARTI-RECOMANDATE- PTR- CITIT160-VA RECOMAND200-Targ Prejmer AUGUST 2010201-Expozitie Brasov 2011300-VANZARI SI CUMPARARI   GAINI   PORUMBEI310-CRESCATORI DE VOLTATI INDIENI SI GAINI RASA BRAHMA - PE JUDETE   01-ALBA   02-ARAD   03-ARGES   04-BACAU   05-BIHOR   06-BISTRITA-NASAUD   07-BOTOSANI   08-BRASOV   09-BRAILA   10-BUZAU   11-CALARASI   12-CARAS-SEVERIN   13-CLUJ   14-CONSTANTA   15-COVASNA   16-DAMBOVITA   17-DOLJ   18-GALATI   19-GIURGIU   20-GORJ   21-HARGHITA   22-HUNEDOARA   23-IALOMITA   24-IASI   25-ILFOV   26-MARAMURES   27-MEHEDINTI   28-MURES   29-NEAMT   30-OLT   31-PRAHOVA   32-SATU-MARE   33-SALAJ   34-SIBIU   35-SUCEAVA   36-TELEORMAN   37-TIMIS   38-TULCEA   39-VASLUI   40-VALCEA   41-VRANCEA   42-BUCURESTI

membru din 22 aprilie 2010

113-Remedii naturiste

DE RETINUT:
Este important să luăm partea bună din toate.
Un om informat valoreaza cat doi!
Un om informat este protejat!
Cateva adunate la rugamintea
unei cunostinte,fapt ptr.care le trimit tuturor...(art.diferite)

Virtutile uimitoare ale verzei
Cultivata in antichitate, in mod deosebit de greci, romani si chinezi, varza este cunoscuta, iubita si apreciata pe toate continentele, ea cultivandu-se in toate locurile din lume. Inafara de gustul ei deosebit ca produs gastronomic, se cunosc insa si uimitoarele ei virtuti terapeutice. Pentru a putea sa folositi acest minunat aliment pe post de adjuvant in diferite suferinte, nu vom insista pe componentele ei sau pe substantele continute, ci vom face o trecere in revista a calitatilor ei ca adjuvant in prevenirea si combaterea unor boli sau ca remediu natural pentru altele.

Cum folosim varza

Daca veti crede ca mancand multe sarmale va veti vindeca de ceva, inseamna ca va inselati singuri. In primul rand trebuie sa stim ca varza cruda este cea care-si pastreaza toate principiile naturale, focul distrugand multe dintre acestea. Deci:
Sucul de varza cruda, obtinut din frunze proaspete de varza alba se foloseste in tratarea bronsitelor, laringitelor, anemiilor, surditatii, cirozei, diabetului zaharat, litiazelor biliare, afectiunile pectorale, astm.
Decoctul de varza alba se foloseste in combaterea constipatiei si diareei.
Cataplasmele cu foi proaspete de varza alba ajuta la tratarea reumatismului, a nevralgiilor si gutei, flegmoanelor, panaritiului, degeraturilor, varicelor, Zona Zoster si altele.
Cataplasmele cu foi de varza fierte in vin, se folosesc in cazul reumatismului, furunculelor, abceselor si degeraturilor.
Alifia cu varza se foloseste in tratarea artritei, celulitei, hemoroizilor, psoriazisului, ulceratiilor si varicelor.

Cum sa invingeti ulcerul

Intrebuintarea sucului de proaspat de varza, ca mijloc terapeutic, a cunoscut cel mai mare succes in tratarea ulcerului, recunoscut si recomandat de specialisti. Beti un litru de suc de varza alba cruda, timp de trei saptamani, intre mese, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Chiar daca nu este, probabil, cel mai placut lucru de baut, sigur este ceea ce trebuie. Sucul proaspat de varza era folosit ca tratament casnic cu mult inainte ca un studiu american din anul 1950 sa-i demonstreze eficacitatea, datorata ingredientul activ din varza, glutamina, aminoacidul care hraneste celulele tubului digestiv. Pentru tratarea gastritelor hiperacide, in litiaza urinara, diabet si artrita, este de asemenea eficace; pentru acestea, varza alba se poate consuma ca atare, cam 300-400 grame pe zi, in salate din varza cruda, dar si pentru acestea se poate face cura de suc proaspat, intre mese. Este un remediu natural, care scuteste bolnavul de otravirea organismului cu medicamente chimice si da rezultate uimitoare. Sigur, datorita faptului ca fiecare organism este un mecanism unic, trebuie sa consultati medicul inainte de a incepe o astfel de cura.

Alifia cu varza - reteta

Folosita in mai multe tari de peste o suta de ani, aceasta alifie are avantajul ca nu se degradeaza timp de 2-3 luni, chiar tinuta la temperatura camerei. Se foloseste in artrita, artroza, amigdalita, celulita, degeraturi, dureri reumatice, eczeme uscate, guta, hemoroizi externi, hepatita, psoriazis, sciatica, tendinita, tulburari circulatorii, tumori, ulceratii, varice si Zona Zoster. Poate fi folosita si ca crema de fata, de noapte. Se ung zonele respective, se leaga cu o bucata de panza si se tine cam 2-3 ore zilnic.

Ingrediente:
40-60 ml zeama de varza cruda, echivalentul a 3 linguri;
5 gr ceara de albine;
20 gr untura alba de porc sau lanolina;
50 ml ulei din germeni de porumb; 10-15 ml sau o lingura de alcool rafinat de 38- 40 grade;
O jumatate lingurita miere de albine.

Mod de preparare:
Intr-un vas emailat se incalzesc untura sau lanolina si ceara de albine, se lasa sa se topeasca, se amesteca, se pune uleiul de germeni de porumb si se incalzeste la 60 de grade. Separat, se incalzeste sucul proaspat de varza, mierea de albine si apoi alcoolul rafinat. Se amesteca foarte bine. Luati totul de pe foc si turnati incet, amestecand incet, peste primul amestec, pe cel de al doilea. Cand se raceste se pune in borcanele mici de sticla sau ceramica.

Varza ca adjuvant

Acest minunat aliment, este si un excelent adjuvant in boli considerate “grele” si vom vedea care sunt acestea:
- Adjuvant contra cancerului uterin; se recomanda o cura de 3-4 luni, cand se beau 600ml-800 ml de suc proaspat de varza;
- Adjuvant contra cancerului la san; se recomanda cure de cate o luna, cand se bea cate un pahar de suc proaspat de varza, dimineata si seara;
- Adjuvant in cancerul pulmonar, unde salata de varza si sucul, fac minuni;
- Adjuvant in scaderea valorilor ridicate ale colesterolului, ateroscleroza, se recomanda ca macar trei zile pe saptamana sa se consume salata de varza cruda, cam 300 gr zilnic;
- Adjuvant in reducerea obezitatii; ajuta, pe termen lung, prin consumarea zilnica a 300 gr salata de varza cruda. Este locul sa spunem ca supa de varza recomandata in cura de slabire, mai mult slabeste rezistenta organismului, decat obezitatea in sine, singurul ajutor poate fi primit de la varza cruda.

Varza ca principiu preventiv

Ar trebui sa stim ca varza are puterea de a preveni multe afectiuni si de a ne scuti de multa suferinta; trebuie doar sa o consumam cu regularitate. S-a constatat ca popoarele care consuma varza zilnic, sunt mai putin expuse la aceste suferinte si dezvolta mult mai rar afectiuni canceroase sau altele, tot atat de crunte. Simplul consum zilnic de salata de varza proaspata sau murata, care au proprietati anticanceroase si antitumorale, poate ajuta organismul in numeroase boli.. Astfel, sunt: bolile hepatice in general si hepatita in special; bolile canceroase: cancerul de prostata, cancerul vezicii urinare, cancerul mamar, cancerul de colon sau rect, cancerul pulmonar, dar se foloseste si in profilaxia cataractei. In toate cele de mai sus, varza poate preveni aparitia si in toate este nevoie doar de consumul zilnic al unei salate de varza proaspata sau murata.

Varza ca principiu tonic

Consumul zilnic de varza cruda, sub forma unei salate de 300-400 grame, este un excelent tonic pentru sistemul muscular si sistemul nervos. Bogata in vitamine si minerale, varza actioneaza ca tonic in surmenajul fizic si intelectual, ca si in depresiile psihice. Varza actioneaza si pentru intarzierea menopauzei si reducerea aparitiei simptomelor neplacute cauzate de aceasta, ca osteoporoza. Toate cercetarile recomanda varza ca pe un excelent intaritor al sistemului imunitar, bun in infectiile pulmonare, in polipi intestinali, constipatie; varza reduce febra si are actiuni minunate asupra starii generale a organismului uman, cu conditia de a fi consumata in mod regulat si sub forma cruda, proaspata.

Indicatii si contraindicatii

Se recomanda prudenta in folosirea verzei la persoanele cu colita de fermentatie, ca si la persoanele cu hipo si hipertiroidie. Totusi, se poate incepe cu cantitati mici, urmarind reactiile organismului cu atentie, pentru a nu ne priva de principiile sanatoase ale verzei. Salata de varza murata se condimenteaza cu chimen, care o face mai usor de digerat.

O alta minune a naturii
Patrunjelul - de la frunza la radacina

Petroselinum crispum este denumirea stiintifica a patrunjelului, cunoscut ca planta erbacee legumicola si folosit in alimentatie si nu numai. Patrunjelul se gasea inca din vechime in zonele de Sud-Est ale Europei, iar prin anul 820 s-a extins si in Germania din ordinul lui Carol cel Mare ; dar el era cunoscut inca din scrierile lui Plinius si Dioscoride. Astazi, toata lumea il foloseste in alimentatie, la supe, ciorbe, mancaruri si salate, dar nu toti stiu ca el are si proprietati curative, datorita continutului sau bogat in substante active.

Continut si proprietati

Patrunjelul contine uleiurile esentiale apiol, myristicin si limonen, dar si cumarine si flavonoizi. De asemenea, este bogat in vitamina C si provimanina A si C, fier, mangan, calciu si potasiu ; este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala. Folosit in mod traditional ca diuretic si antiinflamator, patrunjelul este si un antioxidant puternic. Contribuind la eliminarea acidului uric, este util in tratarea reumatismului si a gutei. Radacina de patrunjel are actiune diuretica, fiind folosit in tratarea litiazelor ; samanta de patrunjel distruge calculii renali si elimina durerea pricinuita de acestia ; frunzele de patrunjel regleaza ciclul lunar la femei. Uleiul continut in patrunjel conduce la cresterea cantitatii de urina, stimuleaza transpiratia si scade febra. Se recomanda in stare cruda, in bolile de nervi, in afectiuni hepatice, renale si in eczeme. Este folositor in bolile de inima si de stomac. Ceaiul din radacina de patrunjel, din frunze uscate sau seminte se recomanda in tulburari menstruale si digestive, in stari febrile, hidropizie, afectiuni ale vezicii urinare si calculi renali. Sucul proaspat de patrunjel ajuta in tratamentul semnelor de pe piele, intepaturilor de insecte si pistruilor.

Mod de folosire

In afara de folosirea patrunjelului in scopuri culinare, el poate fi util in diverse cure, ca adjuvant sau in tratamente diverse, sub forma de :
Infuzie (ceai) : se pun 4 lingurite cu radacina de patrunjel rasa la 250 ml apa clocotita, se lasa un minut ; se beau 2-3 cani de ceai zilnic.
Extract de seminte : o lingurita de seminte de patrunjel zdrobite, se pune in doua pahare cu apa rece, se lasa 6-8 ore, apoi se incalzeste usor, se strecoara, apoi se bea extractul astfel obtinut.
Vin pentru inima : 10 tulpini proaspete de patrunjel se pun intr-un litru de vin alb natural si se adauga 1 lingurita de otet de vin sau de mere. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute ; se adauga 300 g miere de albine si se mai lasa 5 minute ; se filtreaza fierbinte si se pune in sticle mici.

Remedii simple

Pentru echimoze ( vanatai ) : luati o mana de frunze proaspete de patrunjel, zdrobiti-le si aplicati-le pe echimoza ; acoperiti cu un bandaj elastic. Patrunjelul reduce inflamatia, micsoreaza durerea si accelereaza disparitia echimozei.
Pentru halena ( respiratie urat mirositoare ) : mestecati un fir de patrunjel ; bogat in clorofila, este un deodorant cu buna reputatie, care are si proprietati antibacteriene. Sau puteti bea ceaiul preparat dintr-o lingurita de patrunjel verde pus intr-o cana cu apa fiarta si lasata in repaus cinci minute. Strecurati si lasati la racit.

Precautii
Dozele mari de seminte de patrunjel pot fi toxice. Nici cantitatile mari de patrunjel verde ( cateva legaturi pe zi ! ) nu sunt recomandate ; daca aveti o boala renala, poate creste fluxul urinar. Nu se utilizeaza in scop terapeutic in timpul sarcinii, deoarece contine apiol care stimuleaza contractiile uterine, si nici in timpul alaptatului, caci diminueaza secretia lactata.

Loboda, stevie, macris, laptuci
Continuam „seria verde” inceputa cu urzica si spanacul, prin care incercam sa punem in atentia dvs., inca odata, beneficiile unei alimentatii rationale si foarte sanatoase, mai ales acum, in primavara asta plina de... criza. Cei mai cinici dintre noi vor spune „sa iasa romanul la... pascut” ; cei mai intelepti dintre noi vor intreba „si ce este rau in asta”. Intr-adevar, ce este rau in a te hrani conform cu anotimpul si timpul de criza, nemaivorbind despre faptul ca medicii ne atrag mereu atentia cat de anemiat si intoxicat iese organismul nostru din iarna si cata nevoie avem sa facem detoxifierea si fortificarea sa, acum, cand natura ne pune la indemana tot ce ne trebuie. Deci : criza, banii, postul, anotimpul, medicul ; toate ne indeamna sa apelam la gradina lui Dumnezeu - plantele.

Ca Voda, prin loboda...
Asa ar trebui sa mergem noi la piete, unde, slava Domnului, se gasesc acum legaturi cu loboda verde sau rosie, numai bune pentru detoxifierea noastra. Aceasta planta anuala se recolteaza in aprilie si mai ; uneori, cand primavara este mai rece, ea poate fi recoltata inca si in iunie. Este o planta ale carei frunze au un gust delicat si agreabil, asemanator spanacului, se inmulteste prin semintele de august si se poate semana primavara si toamna. Denumirea sa in engleza, „orache”, iar in franceza „arroche”, vine din latinescul „aurum”, adica aur ; semintele de loboda, amestecate cu vin erau banuite a vindeca galbinarea. Frunzele tinere pot fi conservate pentru iarna in saramura, iar acum se pot pastra si presate, in pungi, la congelator. Fara multe calorii, dar cu vitamine si saruri minerale, loboda poate fi utilizata in alimentatia de primavara, pentru detoxifierea organismului. Este mult folosita in gastronomie, sub forma de sarmale cu orez in frunze de loboda, ca mancare de post, ciulamale, dar mai ales pentru delicioasele ciorbe si borsuri de loboda. Nutritonistii ne indeamna sa folosim in alimentatia de primavara salatele din frunze de loboda proaspata cu macris.

„Rude” bune : stevie, dragavei, macris
De la stevie se folosesc frunzele, semintele si radacinile. Este o planta usor de digerat, bogata in vitamine si saruri minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fier. Stevia este folosita in afectiuni dermatologice, hepatice si hematologice, dar este buna si in diabet, tuberculoza, ulcer, tuse s.a. Se utilizeaza contra anemiei, sub forma de decoct ; ceaiul de seminte de stevie cu coaja de porumbar este bun contra varsaturilor.
La pecingine, se foloseste radacina de stevie pisata cu usturoi ; bubele dulci se pot unge cu sucul plantei intregi, radacina si frunze, pisata sau sub forma de pulbere de rizom. Stevia oltenilor, denumita dragavei este un alt soi de stevie, bogat in fier si folosit, pe vremuri, de babe in anemia tuberculoasa. Macrisul este bun si el in cure de detoxifiere si in unele afectiuni ale ficatului ; se foloseste radacina de macris macinata, consumata ca atare sau sub forma de decoct. Este indicata in unele boli de piele si chiar al tumorilor maligne sau benigne, in cure de cateva luni, cu avizul medicului. Este contraindicat in boli digestive, reumatism si afectiuni renale. In gastronomie, stevia, dragaveiul si macrisul se prepara in diferite si gustoase feluri : sufleuri de stevie cu branza, sarmale cu urda in foi de stevie, cu orez, ciorbe de dragavei si salate din frunze proaspete de macris in amestec.

Laptuca
Este o planta bogata in vitaminele A, B, C, D si minerale : fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, iod, fluor ( care favorizeaza cresterea osoasa ), clorofila. Lactucarium-ul continut este eficient in insomnii, spasme viscerale, tuse, tahicardie, hiperexcitabilitate nervoasa sau sexuala. In Antichitate era folosita in incontinenta urinara. Saraca in hidrocarburi, laptuca este buna pentru diabetici si dezintoxica organismul ; mai este buna in unele boli hepatice, ca hepatomegalia ( ficatul marit ) ; se fierbe o laptuca intr-un litru de apa fiarta 45 de minute, din care se beau 3-4 cani, dupa masa. Pentru uz extern se foloseste in insolatii prin tamponare, in panaritiu prin cataplasme sau comprese ( 1 lingurita de seminte de laptuca la 1 litru de apa fiarta 10 minute ), in oftalmie, ori sub forma de lotiuni, in cosmetica. In gastronomie, salata de laptuca sau in amestec, este o bunatate.

Spanacul - nutritiv si tonifiant

Spanacul a ajuns in Europa fiind adus de mauri in secolul al IX-lea, iar in anul 1533 il gasim la fiecare masa a Catrinei de Medici, care, ajunsa regina a Frantei, cere bucatarilor ei sa-i gateasca mult indragitul spanac. Cu toate astea, popularitatea spanacului nu avea cote prea inalte, pana dupa cel de al Doilea Razboi Mondial cand, datorita indragitelor desene animate cu puternicul Popeye marinarul, intra in atentia copiilor si a parintilor. Este, probabil, cunoscut faptul ca in secolul al XIX-lea, dr. E. von Wolf a calculat continutul de fier al spanacului si a pus o virgula in mod gresit, estimand acest continut ca fiind cam de 10 ori mai mare decat in realitate. Acest fapt nu a dus la o mai mare popularitate, nici in gastronomie, nici in medicina ; abia Popeye aducandu-i faima recunoscuta. Si totusi, spanacul este o leguma extrem de folositoate prin calitatile si proprietatile sale, care i-au adus renumele si recunoasterea peste tot in lume.

Ce trebuie sa stim despre spanac...
Astazi se stie despre spanac ca, la 100gr., el contine vitaminele A ( 3,2 ), B1 ( 0,11 ), B2 ( 0,2 ) si vitamina C ( 730 ), iar pe langa acestea si vitaminele B6, PP, E si acidul folic. Mai contine vitamina K necesara rezistentei oaselor, dar si amidon, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, zinc, mangan si fluor. Printre proprietatile sale se numara cele de intaritor al sistemului imunitar, este nutritiv si fortifiant, remineralizant si combate lipsa de vitamina C ( scorbutul ). Dar nu numai atat, el curata si regenereaza tubul digestiv, tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare, dar si cresterea. Spanacul poate provoca eliminarea viermilor intestinali si previne infectiile gingiilor. Pentru acestea el este recomandat in curatirea si fortifierea organismului in convalescenta, combate anemiile, astenia fizica si nervoasa, afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala, afectiunile renale si insuficienta renala, cistita, guta, diabetul, obezitatea si bolile prostatei. Spanacul poate fi folosit extern, sub forma de cataplasme in acnee, abcese, psoriazis, arsuri si plagi.

Cum il folosim si cand - nu
Spanacul poate fi folosit sub forma de cruditati, salate, mai ales de catre copii si batrani ; sub forma de suc proaspat, cam 1/2 l. de suc, in depresiile fizice si nervoase, dar si in constipatii. Sub forma de infuzii, dintr-o lingurita de frunze zdrobite la 1 pahar cu apa clocotita lasat 15 minute, cate 2 pahare pe zi, sunt eficiente in bolile de rinichi sau de vezica. Fiind bogat in acid folic, este recomandat tuturor doamnelor care isi doresc un copil, dar si celor insarcinate. Spanacul poate fi folosit si sub forma de cataplasme, care se obtin prin fierberea sau oparirea in ulei de masline sau de soia.
Exista si contraindicatii, care sunt putine, dar de care trebuie sa tinem seama ; acestea sunt : hiperuremia, litiaza urica, inflamatiile gastrice, unele boli hepatice, artrite sau reumatism.

La inceputul primaverii...

...cand organismul este slabit si cu mari carente de vitamine si minerale, spanacul este cel mai potrivit aliment. Sa ne amintim ca acum este marele post al Pastelui, ocazie excelenta pentru purificarea organismului si fortificarea lui cu cele pe care ni le ofera spanacul. Amintiti-va si ca spanacul este sarac in calorii si este excelent pentru cura de slabire, dar si ca frunzele proaspete de spanac sunt cel mai bun anticancerigen. Despre cat de gustos este el gatit in felurite feluri, cu ochiuri, cu orez, cu friganele sau in placinta, ce sa mai spunem ?
Este o bunatate...

Urzica si miraculoasele ei proprietati
In 1924, Rudolf Steiner a tinut un „Curs de agricultura” in fata unui auditoriu format din fermieri, gradinari si proprietari de terenuri agricole, curs care a marcat intemeierea metodei de agricultura biodinamica.
In cursul expunerii sale, Rudolf Steiner a denumit urzica, drept „cea mai mare binefacatoare din regnul vegetal”. Dar el a mers mai departe si, in cazul anemiei hipocrome, fie la adolescenta, fie in urma pierderii de sange sau a unei stari de epuizare, Rudolf Steiner a preconizat un remediu de baza care este facut din urzica in floare si fructe de fraga.

Tare ca... fierul !..

Frunza de urzica abunda in clorofila intr-atat, incat din frunzele sale uscate se obtine cel mai usor clorofila in scopuri comerciale. Pentru sintetizarea marelui colorant verde asimilator al plantelor, este necesar fierul, iar urzica este o planta de prim rang a fierului. Deja, Galen cunostea efectele urzicii asupra procesului sanguin, proprietatea homeostatica in cazul hemoragiilor, a sangerarilor nazale, a hemoptiziilor si actiunea sa asupra ciclului menstrual ; apoi, efectele sale diuretice si actiunea de remediere a flatulentei ( vanturilor ) abdominale. Bock si Matthiolus, parintii stiintei „ierburilor de leac”, stiau ca, pe de o parte, urzica favorizeaza ciclul menstrual, iar pe de alta parte, ea atenueaza sangerarile excesive. Farmacologul modern Hugo Schulz vede in ea „un stiptic, un diuretic si un galactogog” ; actiunea sa este favorabila secretiilor gastrice si celor pancreatice, are efecte echilibratoare asupra continutului de zahar al sangelui. Sunt doar cateva dintre actiunile favorabile asupra organismului uman, pe care urzica le exercita asupra acestuia.

La cules...
Continutul cel mai ridicat in fier, urzica il are primavara si toamna ; acest continut este minim in timpul verii, caci primavara si toamna reprezinta situatia de echilibru, ritmica, mercuriana, dintre polul sulfuric al verii si polul salin al iernii. Recolatarea urzicii se va face astfel, primavara si toamna. Primavara se recolteaza plantele tinere, de la care se folosesc radacinile, tulpinile, frunzele si florile ; uscarea acestora se face la umbra. Toamna se recolteaza mai ales radacinile si semintele, iar uscarea se face la soare. Urzica poate fi folosita proaspata sau uscata, bine spalata in prealabil.

Infuzie, decoct, tinctura, sirop...
Urzica se utilizeaza sub diverse forme, despre care vom vorbi mai jos.
Infuzia se obtine prin oparirea urzicilor tinere, tocate, cu apa clocotita care este lasata sa „traga”, acoperita, cca. 15 minute. Se foloseste 1 ( o ) lingura urzici proaspete sau 1 ( o ) lingurita urzici uscate la cca. 1/4 litru apa.
Decoctul se obtine din radacini, tulpini si flori, cca. 250 gr. Urzici care se fierb in 5 litri de apa, timp de 30 de minute.
Tinctura se obtine din radacina de urzica, bine spalata cu o perie, taiata marunt ; se umple o sticla sau un borcan cu radacinile astfel preparate, se toarna alcool de 38-40 grade si se lasa la loc calduros, timp de 14 zile.
Siropul se obtine din planta tocata, pusa la borcan amestecata cu miere ; se lasa la macerat 30 de zile, apoi se filtreaza.

La ce foloseste
Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoietica. Are proprietati hemostatice, favorizand oprirea sangerarilor, stimuleaza sinteza globulelor rosii, fiind benefica in cloroze, anemii si boli de sange, dar are si influente pozitive asupra pancreasului, scazand nivelul glicemiei. Are efect usor laxativ, fiind recomandata in cura de primavara. Cura cu ceai de urzici este benefica in afectiunile hepatice, biliare, splenice, in crampe si ulcere stomacale, secretii ale aparatului respirator, ulcere intestinale si boli de piept. Urzica are proprietatea de a extrage puternic apa din tesuturi, fiind buna in hidropizii, dar si in alergii. Pentru sciatica, arterita si dureri puternice sunt recomandate bai si spalaturi cu infuzie de urzici. O alta procedura, care se poate aplica in sciatica, lumbago, nevrite ale bratelor si picioarelor, este frecarea usoara a locurilor dureroase cu urzici proaspete ; leacul este bun si contra reumatismului. In litiaza renala si biliara, diabet, guta, retentie de lichide, bronsita, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi si altele, poate fi folosita cu succes infuzia de urzica. Pentru enurezis si incontinenta urinara se folosesc semintele de urzica macinate, 2-3 gr. cu o lingurita de miere, seara. Urzica se poate folosi si pentru spalat pe cap, bai de sezut si de picioare, caz in care se foloseste decoctul.
Remediu pentru... criza
Lista afectiunilor tratate cu urzici, sub o forma sau alta, este foarte lunga. Mai trebuie sa spunem ca lipsa fierului in organism este tratata de medicina traditionala prin pastile, pilule si altele, tratate chimic. De ce sa nu fim sanatosi pe cale naturala ? Urzica poate fi un „ remediu ” bun si pentru criza care, iata, a ajuns si la noi. Vom manca mai putina carne ( nu-i mare paguba ! ), dar poate ne da Dumnezeu gandul cel bun sa profitam de primavara care vine si sa facem o cura de urzici ; gatite cu usturoi, ceaiuri, siropuri si altele. Gospodinele stiu...
------------------------------///////////////////////////////////////---------------------------
Va vine sa credeti asa ceva ??

Mancati pe rupte : Varza alba si rosie
VARZA ALBA folositi-o mai ales cruda. Face cat un depozit intreg de medicamente.
* Hepatita, bolile de ficat in general o substanta continuta de catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distructie celulara la nivelul ficatului, sub
actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, de macar 3 ori pe saptamana.

* Boala canceroasa - in ultimii douazeci de ani au fost efectuate nu
mai putin de 94 de studii care au aratat ca varza c onsumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si anticancerigene. Principiile active din frunzele de varza induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite), regleaza actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata, punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer, despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:

* Cancerul vezicii urinare - sunt diagnosticate la nivel mondial, in
medie, cate 336.000 de noi cazuri
in fiecare an, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei.
Conform cercetarilor medicilor de la Universitatea din Texas, care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de
varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta acestei boli. La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.

* Cancerul de prostata - o cercetare facuta in Statele Unite pe 1000 de persoane de sex masculin arata ca persoanele care consuma, la macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai mari
sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care consuma, la macar o treime din mese, in mod special varza cruda si legume inrudite (broccoli, varza rosie), riscul de a face cancer la
prostata scade cu 44%.

* Cancerul la san - nu avem spatiu pentru a rezuma in acest articol toate studiile facute despre efectele de preventive ale consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza sau varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de imunitate fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma inca din adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de varza, cazurile de cancer
mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decat in celelalte zone ale lumii.

* Cancerul de colon si de rect - intr-un studiu-gigant facut in Olanda, au fost colectate datele
privind vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp de sase ani. Conform raportului final al acestui studiu,
publicat in anul 2000, la persoanele care consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer cu aceasta localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu predilectie
legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai redusa, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila
afectiune.

* Cataracta - salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A.
Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele,stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub forma de salata.

Tratamente interne

* Obezitate - in Statele Unite si, mai nou, in Europa, curele de slabire pe baza de varza fac adevarate furori. Cea mai populara este de departe cura cu supa de varza, cu care se obtin cele mai rapide scaderi in greutate si pe care... nu v-o recomandam. De ce? Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si, eventual, cu alte mici adaosuri hipocalorice este o tortura ineficienta pe termen lung. In schimb, consumul zilnic, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de grame de salata de varza cruda, poate face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen lung. Varza este foarte bogata in fibre alimentare, are putine calorii, multe vitamine
si minerale, ajutandu-ne sa slabim natural. Obiceiul de a consuma timp
de 3-4 zile pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte
avantaje: reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata
organismul de toxine, ne ajuta in regimurile disociate. Mai mult,
consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea
obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, cheia reglarii
greutatii corporale.

* Adjuvant contra cancerului uterin - un miniexperiment la care au
participat 30 de femei cu cancer uterin in stadiul I (unu) a presupus
consumul unui extract de varza, care contine o substanta denumita I3C
(prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de
administrare analizele au
aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment
celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie
completa. Prin comparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de
control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat
remisia cancerului. Contra acestei afectiuni se recomanda o cura de
3-4 luni, timp in care se consuma suc foarte proaspat de varza, din
care se beau 600-800 de ml pe zi.

* Adjuvant contra cancerului la san - mai multe studii de medicina
experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf prezenti
in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un procentaj
de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se recomanda
consumul zilnic de salata proaspata de varza la macar o masa.
Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani, in care se consuma cate
un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si seara.

* Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroza - cercetatorii de
la Universitatea de Medicina din
Hawaii, Statele Unite, au evidentiat faptul ca unii compusi din varza
impiedica transportul colesterolului cu densitate redusa (forma
periculoasa a acestuia), catre vasele de sange si catre tesuturi. De
asemenea, varza impiedica formarea20placilor de aterom si sclerozarea
peretilor arterelor. Se recomanda consumul de varza sub forma de
salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe
saptamana.
* Constipatia - cel mai simplu tratament este consumul de varza
murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc
asa-numitele "bacterii prietenoase", care combat constipatia prin
reglarea florei intestinale. Apoi, varza murata este bogata in fibre
alimentare, de unde si efectul ei de
"matura" a colonului, din care extrage prin absorbtie toate
reziduurile si apoi ajuta la eliminarea lor prompta.

* Surmenaj fizic si intelectual - consumul de varza cruda sub forma de
salata este un tratament tonic
extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos.
Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte
stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care
intensifica procesele de regenerare din organism, varza are efect
adaptogen si anti-oboseala. Se tin cure de trei saptamani, timp in
care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de
grame) de salata de varza. Acest tratament este fo arte bun adjuvant
si contra depresiei psihice..

* Menopauza - studii preliminare arata ca un consum saptamanal de
varza cruda (200 de grame pe zi, vreme de macar 4 saptamani)
imbunatateste secretia hormonului estrogen si, important, regleaza
raspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este
instalarea mai tarzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de inceput
ale acesteia (bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.), prevenirea si
combaterea unor afectiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza,
prolapsul uterin, cancerul ovarian si uterin.

* Infectii respiratorii - varza este mai bogata in vitamina C decat
portocalele, are putine calorii si
multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu,
calciu. Toate aceste caracteristici o recomanda in mod special ca
remediu pentru intarirea imunitatii. Se administreaza proaspata, sub
forma de salata, cate 3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infectii
respiratorii, pentru a sustine si pentru a grabi procesul vindecarii.
Persoanelor care iau antibiotice de sinteza li se recomanda si varza
murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si pentru
contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.


Tratamente externe

* Arsuri de gravitate mica si medie - se fac spalaturi si se pun
comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de varza.
Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica,
previne formarea cicatricelor cheloide.

* Rani care se vindeca greu - se pun zilnic comprese cu suc de varza,
care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce
la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin
cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale
cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este
mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa
vindecare sunt mult mai putin vizibile.

* Eczeme infectioase, infectii fungice
- frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se
pun pe zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se
fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de 4
ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar
45 de minute. Aplicatia se face pana la vindecare. Compusii pe baza de
sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra
bacteriilor si a ciupercilor parazite.

* Cancer de piele - se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona
afectata o cataplasma din frunze de varza, identica cu cea prezentata
anterior, la tratamentul eczemelor.
Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au
beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar
care da rezultate acolo unde cele mai savante si invazive metode de
tratament dau gr

* Entorsa, luxatii - se pun pe zona afectata frunze de varza bine
zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga cu o fasa. Aplicatia
se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la producerea
accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de
gheata.. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de
refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe
cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se formeaza sunt mult
mai mici.

* Dureri reumatice - pe zona afectata, se pun dimineata si, eventual,
seara, frunze de varza bine zdrobite.
Se tin minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc
proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de
pauza. Tratamentul extern si intern cu varza proaspata are efect
antiinflamator articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele
degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.

FRUMUSETE

* Ten incarcat - se sterge vreme de cinci minute, in fiecare
dimineata si in fiecare seara, pielea de pe
obraji si de pe gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in
suc proaspat de varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de
curatare a pielii, previne tulburarile de pigmentare, da un plus de
stralucire tenului astfel tratat.
* Piele imbatranita - bogata in vitamina A si in vitamine din
complexul B, continand substante care
imbunatatesc irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare
profunda a tenului, sucul de varza este unul din secretele saloanelor
de cosmetica care obtin rezultate miraculoase. Se pun comprese cu suc
foarte proaspat de varza, care se tin vreme de 10-15 minute, dupa care
se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer alte 15 minute.
In final se aplica o crema hidratanta.

VARZA ROSIE
- Este, practic, aceeasi specie ca si varza alba, fiind o varietate a
acesteia. Dincolo de infatisare, intre
varza rosie si cea alba mai sunt insa si alte diferente, invizibile cu
ochiul liber, dar extrem de importante. De pilda, spuneam despre varza
alba ca are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele.
- Ei bine, varza rosie contine de pana la... 6-8 ori mai multa vitamina C
decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta
vitamina.
- Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume au un rol
foarte important ca medicament. Asadar, tinand cont ca modalitatile de
preparare ale verzei rosii sunt perfect identice cu
cele prezentate la cea alba, sa vedem in continuare cateva recomandari
terapeutice extrem de importante:

* Alzheimer - antocianii, adica pigmentii rosii din aceasta varietate
de varza, fac adevarate miracole
in prevenirea si in combaterea degenerarii celulelor20din sistemul
nervos central. Se administreaza salata proaspata, cate trei sute de
grame pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza,
dupa care tratamentul se poate relua. Inca nu se stiu foarte multe
lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili
functiile cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de prevenire
si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul
verzei rosii este cert.

*Febra - se administreaza salata de varza (150 de grame) sau sucul de
varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi.
Continutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajuta inima si
sistemul cardiovascular sa reziste cu succes temperaturii ridicate,
catalizeaza actiunea sistemului imunitar, care este principalul
"beneficiar" al acceselor de febra.

* Alergia - este prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda
(ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma 200-300 de grame
zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de alte 3 saptamani de
pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de vitamina C si de
antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului
imunitar la interactiunea cu factorii externi.


Nutriţioniştii germani au răspunsul! Cei mai renumiţi dintre ei au stabilit care sunt cele mai sănătoase 100 de alimente ce îţi protejează principalele organe. Lista acestora a fost publicată recent în ziarul Bild din Germania şi a făcut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor şi fructelor se recomandă ca acestea să fie consumate proaspete sau congelate, iar plantele medicinale indicate de medicii germani trebuie administrate sub formă de infuzii, comprese sau tincturi. Vă prezentăm lista acestor alimente.
Piele/păr
1. Pepenele. Are foarte puţine calorii şi e un fruct excelent pentru menţinerea fermităţii pielii.
2. Iaurtul degresat. Are o concentraţie ridicată de vitamina A, iar bacteriile sale îmbunătăţesc aspectul pielii.
3. Grâul. Are calciu, acizi graşi, dioxid de siliciu - provizii de sănătate pentru piele, păr şi unghii..
4. Orzul. Conţine substanţe bioactive, înfrumuseţează şi revitalizează..
5. Cimbrul. Curăţă organismul şi redă strălucirea pielii.
6. Hreanul. Regenerează părul, pielea şi unghiile, mulţumită substanţelor active conţinute.
7. Muştarul. Reglează fluxul sangvin la nivelul pielii.
Rinichi
8. Sfecla roşie. Stimulează arderile celulare.
9. Vişinele. Conţin potasiu, substanţă pe care rinichii "se luptă" să o elimine din sânge, când e în exces.
10. Castravetele. Are multă apă şi stimulează activitatea rinichilor.
11. Ţelina. Protejează rinichii de viruşi.
12. Varza roşie. Aminoacizii şi proteinele sale acţionează ca un filtru pentru rinichi.
13. Gulia. Vitamina C protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează.
14. Ridichea neagră. Are proprietăţi de antibiotice naturale.
15. Varza murată. Detoxifică întregul organism.
16. Hrişca. În medicina complementară, e folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi în diabet. E eficientă dacă suferiţi de hipertensiune arterială.
17. Pătrunjelul. Deţine combinaţia ideală de minerale pentru a curăţa rinichii.
Oase
18. Migdalele. Conţin magneziu, care ajută oasele să rămână sănătoase.
19. Spanacul. Aduce în organism necesarul de calciu pentru rezistenţa oaselor şi funcţionarea muşchilor.
20. Meiul. Deosebit de bun pentru copii, cărora le întăreşte dinţii, oasele şi le stimulează creşterea.
21. Secara. Benefică pentru dinţi, oase şi muşchi. E o sursă ideală de oligţlemente, cum ar fi B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc.
22. Brânza. Este o sursă de calciu, contribuind la întărirea oaselor.
Intestine/stomac
23. Tinctura de fenicul. Protejează mucoasele intestinale.
24. Păstârnacul. Stimulează digestia.
25. Mango. Are vitamina A şi antioxidanţi ce apără mucoasa intestinală.
26. Arpacaşul. Aduce în organism necesarul de fibre, magneziu şi fosfor pentru o digestie sănătoasă.
27. Mărarul. Ameliorează indigestia..
28. Soia. Are proprietăţi anticancerigene..
29. Nucile. Conţin o formă purificată de Omega 3, care ajută la reducerea riscului de cancer al intestinelor.
Ficat
30. Anghinarea. Are proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii săi previn bolile hepatice. 31. Sucul de ridiche. Stimulează secreţia bilei..
32. Conopida. Contribuie la protejarea şi îmbunătăţirea activităţii ficatului.
33. Drojdia de bere. E o importantă sursă de vitamina B, detoxifică ficatul.
34. Năsturelul (Nasturtium Officinale). E folosit la producerea muştarului şi a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei şi al ficatului.
35. Păpădia. Reduce colesterolul şi ajută la buna funcţionare a ficatului.
36. Laptele. Apără ficatul de diferite afecţiuni frecvente.
37. Menta. Uleiurile sale esenţiale stimulează secreţia biliară şi ajută la calmarea crampelor.
38. Carnea de iepure. Degresează ficatul.
39. Carnea de vită şi de mânzat. Conţine vitamina B, fier şi proteine de bună calitate.
Creier
40. Lintea. Conţine proteine, glucide şi lecitina de care au nevoie celulele creierului.
41. Quinoa. Bogat în fier, întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire.
42. Carnea de pasăre de curte. Are grăsimi şi uleiuri care oferă energie celulelor nervoase.
43. Fasolea. Creşte puterea de concentrare.
44. Oul. E o sursă grozavă de proteine, iar gălbenuşul conţine colină, care ajută la dezvoltarea memoriei.
45. Avocado. E un fruct care combate stresul, nervozitatea şi insomnia.
46. Bananele. Conţin substanţe benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele şi mineralele fructelor îl energizează.
47. Caisele. Un amestec ideal de minerale ce stimulează neuronii.
48. Stafidele. Au mult zahăr (75%), resursă energetică pentru creier.
49. Perele. Ajută circulaţia sangvină, iar zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea "de lucru" a creierului.
50. Mazărea. E bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare.
51. Salata verde. Substanţele opiacee calmează sistemul nervos.
Ochi
52. Castanul sălbatic. Substanţele sale active calmează iritaţiile şi senzaţia de usturime.
53. Arnica. Uleiurile esenţiale calmează inflamaţiile oculare.
54. Mesteacănul alb. Vitamina C, potasiul şi calciul conţinute întăresc imunitatea ochilor.
55. Limba de miel. Are o mulţime de taninuri şi saponine ce reduc inflamarea vaselor conjunctivale.
56. Rostopasca. Este eficientă împotriva viruşilor, în special pentru ochii uscaţi.
57. Gutuia. Cu pectină şi calciu, e bună pentru alergii şi febra fânului.
58. Iarba de silur (Euphrasia Officinalis). Calmează ochii în cazul persoanele tensionate, care stau mult în faţa calculatorului.
59. Grăsimea de găină. Împreună cu iarba de silur, face minuni dacă e aplicată ca unguent pe ochi.
60. Strugurii. Aceste fructe ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne.
61. Pătlagina. Taninurile sale tratează infecţiile oculare.
62. Căpşunele. Ajută ochiul în timpul vederii nocturne.
63. Centaurium minus. Tinctura acestei plante vindecă afecţiunile oculare.
64. Ananasul. Conţine numeroase enzime ce relaxează ochii celor care stau mult la calculator.
65. Rozmarin. Purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare.
Inimă
66. Varza. Are mult potasiu şi fier, necesare inimii şi circulaţiei sangvine.
67. Broccoli. Previne ateroscleroza şi atacurile de cord, prin conţinutul de calciu, fier şi caroten.
68. Ridichea. Apără împotriva atacurilor de inimă.
69. Portocalele. Conţin vitamina C, care scade valoarea colesterolului din sânge, În plus, are şi puţine calorii.
70. Morcovul. Acidul folic şi bioflavonoidele rădăcinoasei protejează inima.
71. Peştele. Acizii graşi Omega 3 apără sistemul vascular de inflamaţii şi de calcifieri.
72. Ceapa. Scade presiunea sângelui, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi circulaţia.
73. Usturoiul. Alicina conţinută previne accidentele vasculare cerebrale.
74. Usturoiul sălbatic. Substanţele sale curăţă sângele de toxine.
75. Sparanghelul. Asparagina curăţă cordul şi vasele mari de sânge.
76. Cicoarea. Scade tensiunea arterială şi colesterolul, curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice.
77. Uleiul de măsline. Energizează cordul şi reduce colesterolul.
78. Somonul. Acest peşte e o sursă bună de acizi graşi Omega 3, care reuşesc să scadă din nivelul trigliceridelor din sânge.
79. Dovleacul. Are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă..
80. Cartofii. Protejează contra accidentelor cerebro- vasculare, oferind o cantitate mare de vitamina C pentru sistemul vascular.
81. Paprika. Protejează inima şi vasele de sânge.
82. Roşiile. Diuretice eficiente, normalizează tensiunea arterială.
83. Măslinele. Reduc colesterolul nociv şi tensiunea arterială.
84. Merele. Conţin 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia întregului sistem vascular.
85. Fasolea neagră. O cană din acest aliment furnizează între 120 şi 320 miligrame de magneziu, mineral ce previne apariţia tulburărilor de ritm cardiac.
86. Coacăzele. Cu cea mai mare concentraţie de minerale şi de vitamine C, B, D şi E, sunt bune pentru circulaţia sângelui.
87. Zmeura. Acţionează ca o aspirină naturală, întărind sistemul imunitar.
88. Murele. Sunt considerate de specialiştii germani fructe cardioactive, ajutând la funcţionarea optimă a cordului.
89. Socul. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
90. Piersicile. Au multe vitamine şi oligţlemente care protejează inima.
91. Cireşele. Împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu.
92. Rubarba. Fortifică inima şi scade tensiunea arterială.
93. Grepfrutul. Are o enzimă specială, care previne obstrucţiile vasculare şi tromboza.
94. Ciuperca Shitake. Reduce colesterolul.
95. Prunele. Previn tromboza.
96. Curmalele. Sunt bogate în fier, calciu şi potasiu. Reduc tensiunea arterială, protejează împotriva aterosclerozei.
97. Afinele. Pigmentul lor albastru ajută la elasticitatea vaselor sangvine.
98. Ovăzul. Are acizi graşi, benefici în bolile cardiovasculare.
99. Porumbul. Are vitamina D şi vitamina K.
100. Ardeiul iute. Previne creşterea zahărului din sânge, care poate duce la formarea colesterolului pe vasele inimii.


---------//////////////////////////////////////////-------------

-vezi si partea a II-a.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.