cristygheorghe
737 poze   117477 vizite
Albume
000-CONTACT001-CRISTI MARKETING002-FAMILIA MEA003 - FERMA - CRISTI GH   A-Ferma inzapezita004 -GRADINA FLORI005-POMICULTURA006-LEGUMICULTURA015-Motanul OSCAR020-BOXE PORUMBEI021-Crescatori de porumbei rasa VOLTATI INDIENI   VOLTATI INDIENI022-VOLTATI INDIENI DIVERSE CULORI023- VOLTATI IN VOLIERA024-VOLTATI INDIENI025-VOLTATI INDIENI DE VANZARE040-VOLTATI - Descriere041-Porumbei SFARCOLATI DE PLOIESTI050-GHIDUL crescatorului de porumbei051-NUTRIENTI in hrana porumbeilor052-Calendar columbofil053-Retete de hrana si tratamente porumbei054-ALIMENTATIA PORUMBEILOR055- Seminte germinate056-INTRETINERE porumbei057-BOLILE PORUMBEILOR SI TRATAREA LOR058-INELELE PORUMBEILOR059-AMENAJAREA UNEI VOLIERE060-RASE DE PASARI DE CURTE061-BRAHMA HERMINAT DESCHIS   1-BRAHMA HERMINAT DESCHIS062-BRAHMA POTARNICHIU065-COCHINCHINA URIAS ALB066-COCHINCHINA URIAS GALBEN068-WIANDOTTE ARGINTIU070-Pasari rasa KABIR071-PUISORI 2011072-BIBILICI073-GASTE EMDEN080-Stimularea ouatului si obtinerea clostilor081-CUM se pune clocitoarea cu oua de gaina082-PRODUCTIA DE OUA083-OUALE capodopera a naturii101-LEACURI SI RETETE NATURISTE102-APA VIE103-ARGILA ALGO DE ALBA IULIA104-DESPRE INFRUNTAREA BOLILOR105-DIVERSE-Tuica - medicament sau otrava106-PATRUNJELUL SI PAPADIA107-Usturoiul reteta detoxifiere108-CEAPA UN MIRACOL109-RUBARBA110-SECRETELE CASEI POPORULUI111-CODUL BIBLIEI112-SARE zahar si grasimi113-Remedii naturiste   Remedii naturiste partea a-II-a114- Sanatate la ceaun Mamaliga115-NASA-Schimbarile care se asteapta in 2012116-CASTRAVETELE117-STAFIDELE -INAMICUL COLESTEROLULUI118-COJILE DE FRUCTE SI LEGUME119 - CATINA MIRACULOSUL GINSENG ROMANESC120-HOFIGAL -Interviu cu D-ul ing-STEFAN MANEA121-BORSUL DE CASA122-SANATATEA - SFATURI IMPORTANTE DE RETINUT150-CARTI-RECOMANDATE- PTR- CITIT160-VA RECOMAND200-Targ Prejmer AUGUST 2010201-Expozitie Brasov 2011300-VANZARI SI CUMPARARI   GAINI   PORUMBEI310-CRESCATORI DE VOLTATI INDIENI SI GAINI RASA BRAHMA - PE JUDETE   01-ALBA   02-ARAD   03-ARGES   04-BACAU   05-BIHOR   06-BISTRITA-NASAUD   07-BOTOSANI   08-BRASOV   09-BRAILA   10-BUZAU   11-CALARASI   12-CARAS-SEVERIN   13-CLUJ   14-CONSTANTA   15-COVASNA   16-DAMBOVITA   17-DOLJ   18-GALATI   19-GIURGIU   20-GORJ   21-HARGHITA   22-HUNEDOARA   23-IALOMITA   24-IASI   25-ILFOV   26-MARAMURES   27-MEHEDINTI   28-MURES   29-NEAMT   30-OLT   31-PRAHOVA   32-SATU-MARE   33-SALAJ   34-SIBIU   35-SUCEAVA   36-TELEORMAN   37-TIMIS   38-TULCEA   39-VASLUI   40-VALCEA   41-VRANCEA   42-BUCURESTI

membru din 22 aprilie 2010

109-RUBARBA

Rubarba sau reventul (Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale) este o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina, fiind originara din Asia sau America de Nord. Creste in cantitati mari in Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului.Ea a fost adusa in Europa, mai precis, in Germania, in 1570, si a cunoscut apogeul in folosirea ei culinara in secolul al XVIII-lea.

Rubarba este saraca in calorii, are doar 16kcal/100 g. petiol, dar este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine, exceland in vitamina C. Din petiolurile de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. De asemenea, se foloseste pentru prepararea prajiturilor, a tartelor, a inghetatelor, dar si la prepararea aperitivelor, in stare proaspata sau ca garnitura sub forma de sosuri, chutney, la prepararea mancarurilor pe baza de legume si carne. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. Este foarte racoritoare, de aceea este preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. Tufa, formata din frunze mari, creste pana la 1 metru inaltime, in functie de varietate. Se cultiva pentru coada frunzelor. Frunzele de rubarba sunt toxice, ele contin acid oxalic intr-o concentratie daunatoare corpului uman. Ea este in acelasi timp si o planta ornamentala, mai ales varietatile cu frunze rosii sau galbene. Se recolteaza in lunile mai si iunie.

Planta este cunoscuta in lumea terapeuticii naturiste ca avand multiple efecte benefice:

- laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic;
- recomandat la febra, indigestie, constipatie, disfunctii biliare, boli ale stomacului, dureri abdominale, nevralgii;
- scade colesterolul, curata ficatul.

Iata cateva retete cu rubarba:

TARTA CU RUBARBA SI BRANZA DE VACI

Ingrediente:
230g. Faina, 120g. unt, 120g. + 140g. + 75g. zahar, 1 pliculet de zahar vanilinat, 4 oua, sare, 800g. rubarba, 500g. branza de vaci, 2 pliculeţe de praf de budinca de vanilie, fiecare pentru cate 500 ml. de lapte, 460 ml. lapte, 140 ml. ulei, 2 linguri de alune de padure macinate, 1 pliculet de intaritor de frisca, zahar pudra pentru presarat, o folie de plastic.

Mod de preparare:
1. Se framanta un aluat din faina, unt moale, 120g zahar, zaharul vanilinat, sare si un ou. Se inveleste aluatul in folie si se da aproximativ 30 de minute la frigider. Intre timp, se curata rubarba, se spala si se taie cubulete.
2. Se prepara umplutura: se separa 3 oua. Se face o crema din galbenuse si 140g .zahar. Se incorporeaza in ea branza de vaci. Praful de budinca se amesteca cu lapte si ulei si apoi se amesteca cu crema de branza de vaci.
3. Jumatate din aluat se intinde pe fundul formei de tarta, care are diametrul de 26 cm., si nu se unge cu grasime, e destul untul din compozitie.. Cu restul se tapeteaza peretii. Se presara peste aluat alunele macinate si praful de intaritor de frisca. .Peste se aseaza cubuletele de rubarba, iar peste ele se toarna crema de branza. Se coace in cuptor preincalzit la 175 °C , timp de 50 de minute.
4. Din albusuri si 75g zahar se face o bezea. Se spriteaza peste tarta si se mai da10 minute la cuptor . Se lasa sa se raceasca si se pudrează cu zahar pudra.



GEM DE RUBARBA SI CAPSUNE

Ingrediente (5-6 borcanele): 600 - 700g de rubarba, 500g capsune, coaja de la o lamaie, (de preferat bio), zeama de la o lamaie, 1kg de zahar gelifiant, zahar vanilinat, 1 radacina de ghimbir de marimea unei nuci, 1 mana de frunze proaspete de menta;

Mod de preparare:
1.Tijele de rubarba se decojesc si se taie bucatele.
2.Capsunele se spala, se curata si se taie si ele bucatele.
3 Ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare.
4.Frunzele de menta se maruntesc.
5. Se amesteca toate ingredientele intr-o oala si se dau cateva ore la frigider (amestecand din cand in cand). Fructele vor lasa un sirop.
6.Cu un mixer se amesteca totul, obtinand o pasta nu tocmai fina.
7. Se pune pe foc si se clocoteste timp de 4-5 minute, se toarna in borcanele sterilizate.

CHUTNEY CU RUBARBA

Ingrediente:
4 cani rubarba taiata cubulete, 1 cana fructe uscate,taiate marunt (smochine, curmale, caise, coacaze negre, afine), 4 cepe tocate marunt, 1 ceapa rosie toccata marunt, 1 cana zahar, ½ cana otet din vin rosu, 1 lingura scortisoara macinata, 1 lingura ghimbir ras, 1 ½ lingura coaja rasa de portocale, ½ lingurita cardamom pisat;

Mod de preparare:
1. Se pun scortisoara, otetul, ghimbirul, zaharul, cardamonul si coaja de portocale intr-o cratita si se fierb, la foc potrivit, amestecandu-se pana se dizolva zaharul.
2. Se adauga rubarba, fructele uscate si ceapa si se fierb, la foc potrivit pana se inmoaie rubarba. Se ia vasul de pe foc, se acopera cu un servet si se lasa cca. 1 ora, la rece. Se pune in borcan si se pastreaza in frigider cel putin 3 zile, inainte de a fi servit, pe langa preparate de peste sau de carne de pui.

GEM DE RUBARBA

Ingrediente:
4 pahare rubarba taiata bucatele, 4 pahare zahar Gelifiant, coaja rasa de la 1 portocala, coaja rasa de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Se taie coditele de rubarba in bucati de ½ cm. Se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala, zeama unei portocale si se pun la fiert, timp de 4-5 minute. Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate.

PLACINTA CU RUBARBA

Ingrediente:
350g. faina, 250g. margarina, 20g.drojdie, 50ml. lapte, 1 ou, sare, 2 linguri zahar;
Pentru umplutura:
1 kg. rubarba, 400g.zahar, coaja de la o jumatate lamaie, 2 linguri pesmet;

Mod de preparare:
1. Se dizolva drojdia in lapte caldut si se framanata cu toate ingredientele pentru aluat.Se imparte in doua si se intind 2 foi.
2. Se intinde o foaie intr-o tava pentru prajituri, unsa si infainata. Se presara pesmet peste foaie, apoi se pune umplutura care se prepara astfel: se fierbe rubarba curatata si taiata marunt cu 200g.zahar, coaja de lamaie si atata apa cat sa o acoper,apoi se strecoara si se aseaza peste aluat.Se presara zaharul ramas –rubarba este acrisoara- si restul de pesmet si se acopera cu a doua foaie.
3. Se inteapa foaia de deasupra cu o furculita si se coace in cuptorul preincalzit, la foc mare, pana foaia de deasupra se rumeneste frumos.Se taie rece .

POFTA BUNA!

(Un articol de Maria Vekas)



Albumul selectat nu contine nici o poza.








Comentarii album • 1
maryanne 22 aprilie 2012  
Vreau sa cumpar si eu planta cu radacina dar nu stiu de unde. Ma puteti ajuta?
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.