737 poze   206617 vizite
Albume
000-CONTACT001-CRISTI MARKETING002-FAMILIA MEA003 - FERMA - CRISTI GH   A-Ferma inzapezita004 -GRADINA FLORI005-POMICULTURA006-LEGUMICULTURA015-Motanul OSCAR020-BOXE PORUMBEI021-Crescatori de porumbei rasa VOLTATI INDIENI   VOLTATI INDIENI022-VOLTATI INDIENI DIVERSE CULORI023- VOLTATI IN VOLIERA024-VOLTATI INDIENI025-VOLTATI INDIENI DE VANZARE040-VOLTATI - Descriere041-Porumbei SFARCOLATI DE PLOIESTI050-GHIDUL crescatorului de porumbei051-NUTRIENTI in hrana porumbeilor052-Calendar columbofil053-Retete de hrana si tratamente porumbei054-ALIMENTATIA PORUMBEILOR055- Seminte germinate056-INTRETINERE porumbei057-BOLILE PORUMBEILOR SI TRATAREA LOR058-INELELE PORUMBEILOR059-AMENAJAREA UNEI VOLIERE060-RASE DE PASARI DE CURTE061-BRAHMA HERMINAT DESCHIS   1-BRAHMA HERMINAT DESCHIS062-BRAHMA POTARNICHIU065-COCHINCHINA URIAS ALB066-COCHINCHINA URIAS GALBEN068-WIANDOTTE ARGINTIU070-Pasari rasa KABIR071-PUISORI 2011072-BIBILICI073-GASTE EMDEN080-Stimularea ouatului si obtinerea clostilor081-CUM se pune clocitoarea cu oua de gaina082-PRODUCTIA DE OUA083-OUALE capodopera a naturii101-LEACURI SI RETETE NATURISTE102-APA VIE103-ARGILA ALGO DE ALBA IULIA104-DESPRE INFRUNTAREA BOLILOR105-DIVERSE-Tuica - medicament sau otrava106-PATRUNJELUL SI PAPADIA107-Usturoiul reteta detoxifiere108-CEAPA UN MIRACOL109-RUBARBA110-SECRETELE CASEI POPORULUI111-CODUL BIBLIEI112-SARE zahar si grasimi113-Remedii naturiste   Remedii naturiste partea a-II-a114- Sanatate la ceaun Mamaliga115-NASA-Schimbarile care se asteapta in 2012116-CASTRAVETELE117-STAFIDELE -INAMICUL COLESTEROLULUI118-COJILE DE FRUCTE SI LEGUME119 - CATINA MIRACULOSUL GINSENG ROMANESC120-HOFIGAL -Interviu cu D-ul ing-STEFAN MANEA121-BORSUL DE CASA122-SANATATEA - SFATURI IMPORTANTE DE RETINUT150-CARTI-RECOMANDATE- PTR- CITIT160-VA RECOMAND200-Targ Prejmer AUGUST 2010201-Expozitie Brasov 2011300-VANZARI SI CUMPARARI   GAINI   PORUMBEI310-CRESCATORI DE VOLTATI INDIENI SI GAINI RASA BRAHMA - PE JUDETE   01-ALBA   02-ARAD   03-ARGES   04-BACAU   05-BIHOR   06-BISTRITA-NASAUD   07-BOTOSANI   08-BRASOV   09-BRAILA   10-BUZAU   11-CALARASI   12-CARAS-SEVERIN   13-CLUJ   14-CONSTANTA   15-COVASNA   16-DAMBOVITA   17-DOLJ   18-GALATI   19-GIURGIU   20-GORJ   21-HARGHITA   22-HUNEDOARA   23-IALOMITA   24-IASI   25-ILFOV   26-MARAMURES   27-MEHEDINTI   28-MURES   29-NEAMT   30-OLT   31-PRAHOVA   32-SATU-MARE   33-SALAJ   34-SIBIU   35-SUCEAVA   36-TELEORMAN   37-TIMIS   38-TULCEA   39-VASLUI   40-VALCEA   41-VRANCEA   42-BUCURESTI

membru din 22 aprilie 2010

050-GHIDUL crescatorului de porumbei

Ghidul crescatorului de porumbei
In aceasta rubrica ne propunem sa oferim tinerilor (noilor) crescatori informatii utile menite a le inlesni drumul spre obtinerea rezultatelor dorite.
Inca de la inceput vrem sa mentionam ca rezultatele in sportul columbofil au la baza doua elemente vitale ce se contopesc in mod inevitabil:
1. Columbofilul;
2. Porumbelul.
Buna colaborare intre cele doua entitati se bazeaza pe abilitatile crescatorului in a specula la maxim capacitatile porumbelului:
1. Construirea unui adapost confortabil = Atasamentul porumbelului fata de crescatorie;
2. Afectivitatea aratata porumbelului = Atasamentul fata de crescator;
3. Intretinerea zilnica (igiena, hrana, medicamentatie, motivare) = Starea de siguranta.
Urmand acesti pasi obtinem rezultatele dorite!
Construirea adapostului
Din punct de vedere structural construirea unui adapost util implica minim 3-4 compartimente: matca, pui, zburatori (la natural) si dupa caz zburatori (la vaduvie). Adapostul trebuie amplasat cu fata spre sud, dotat cu ferestre si aerisiri corespunzatoare cu trape de acces usor utilizabile (de porumbei), si nu in ultimul rand cu spatii suficient de mari direct proportionale cu numarul porumbeilor detinuti.
Extrem de necesare sun si accesoriile de baza:
1. Voliera din plasa, indinspensabila compartimentului matca si pui;
2. Boxe din lemn complete pentru cuibarit (cutia, gratar, fete) si odihnitori aferente;
3. Cuibare din ceramica, ipsos sau plastic;
4. Gratarele din lemn atat pentru pardoseli cat si pentru boxe;
5. Jaluzele pentru realizarea obscuritatii atat de necesare recuperarii porumbelului;
6. Adapatori pentru apa speciale, asezate la inaltime fata de podea pentru a evita contaminarea apei cu particule fine (a se evita adapatorile din metal);
7. Hranitori speciale ce evita contactul boabelor cu excrementele pasarilor.
Columbaria trebuie sa fie construita astfel ca aerul si lumina sa nu lipseasca, sa fie uscat si fara curenti.
Trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru a adaposti toti "locatarii" detinuti, asigurandu-le pentru fiecare locul sau mereu acelasi.
Supraaglumerarea trebuie evitata cu orice pret!! Din cauza inghesuielii pasarile nu se pot odihnii cum trebuie, atmosfera se supraincalzeste si devine umeda, favorabila bolilor aparatului respirator sau a altor boli transmisibile infectioase sau parazitare.
Un aer uscat si o caldura moderata mentin starea de sanatate si conditia fizica (forma), atat de necesara pasarilor de zbor.

Adaposturi pentru porumbei
Porumbeii sunt tinuti in porumbare sau hulubarii:cuiburi simple de scandura sau cotete prinse de zidurile casei sub streasina, amenajate pentru una sau mai multe perechi de porumbei, cu compartimente separate pentru fiecare pereche sic cu o iesire. In tarile mediterane, porumbarele –cladite in forma de turn adapostesc sute sau chiar mii de porumbei. In Franta si Italia, turnurile-porumbare sint construite din caramizi, iar in Egipt din nuiele si lut sau chiar chirpici.
Porumbeii de rasa sunt crescuti in porumbare special amenajate in podul caselor, sau in porumbarii construite in gradini sau curti, numite porumbare-voliere. Porumbaria asezata cu fata spre nord este friguroasa, cea mai buna asezare fiind spre est sau sud-est, deoarece permite patrunderea razelor solare in interior aproape tot timpul zilei.
Porumbaria trebuie sa aiba pardoseala din pamant, scanduri sau caramizi, peretii din caramizi, chirpici sau scanduri, iar acoperisul din carton gudronat, tigl sau tabla. Compartimentele se despart prin pereti de scanduri, cartongudronat sau plasa de sarma. Iesirea se face prin fereastra de zbor, asezata pe partea insorita si prevazuta cu o scandura de zbor, cu o usa automata si cu o cusca de prindere, care poate fi asa de mare, incat sa serveasca drept voliera pentru baia de soare a porumbeilor in timpul cand acestia nu sunt liberi.
In cazul porumbeilor de agreement, interiorul porumbarelor se imparte in doua parti:un compartiment pentru porumbeii de prasila si altul pentru tineret. In cazul porumbeilor de zbor, porumbarul este compartimentat in 3 incaperi si anume, pe langa cele doua incaperi sus-mentionate, una este rezervata stolului de zbor. Alaturi de porumbarie si despartit de ea se instaleaza un volier special pentru porumbeii bolnavi.
In porumbare se construiesc locuri de odihna pentru porumbei sub forma de scanduri de dormit si bete de odihna, iar in compartimentul porumbeilor de prasila si boxe de imperechere si de clocit.Boxele de imperechere reprezinta ladite lungi de un metro, largi si inalte de 60*60cm, la mijloc si in fata pereti din panza de sarma. Peretele din mijloc e demontabil, iar cel din fata are usite tot din panza de sarma.
Boxele de clocit au forma unor cutii, construite din plasa de sarma, sipci de lemn si pardosite cu scanduri. Marimea lor variaza in functie de marimea raselor de porumbei care le vor ocupa, intre 70*70*40=50cm si 120*80*60cm. In fiecare boxa de clocit se construiesc doua cuiburi pentru fiecare pereche de porumbei de prasila, in scopul asigurarii unei clocirii si cresteri consecutive a puilor. Boxele astfel construite in compartimentul porumbeilor de prasila sunt asezate una linga alta, suprapuse si ridicate deasupra pardoselei cu 20cm
Rasele de zbor se cresc in libertate, iar cele de carne si de agreement in voliere instalate in fata porumbarului sau a boxelor de clocit, facute din panza de sarma prinsa de un cadru metallic sau din sipci de lemn, inchise din toate partile, avand o capacitate de aer suficienta numarului de porumbei care vor fi crescuti in ele. Pentru fiecare porumbel se socoteste un metro cub de aer. Voliera are o ua prin care intra ingrijitorul. In interiorul ei se gasesc :alimentatorul, adapatoarea, bazinul de facut baie, ladita cu nisip si substante minerale, precum si scandurile sau sipcile pe care se aseaza porumbeii din zbor.
Pentru rasele mai delicate se intrebuinteaza metoda boxelor isolate, complet inchisa, numai cu o mica usa de intrare pentru porumbei si cu partea de sus demontabila, pentru a putea fi introduce cuibarele si pentru curatarea si dezinfectarea boxei.
Pentru cresterea pe scara commercial a porumbeilor de carne se utilizeaza porumbare-soproane acoperite complet sau numai pe jumatate, inchisa lateral cu scanduri, cu usi pentru porumbei si personal de serviciu, iar in fata cu voliere din sarma cadrilata. Peretii din fund sunt acoperiti cu boxele de clocit de 40 cm lungime, 40cm latime si 30 inaltime, cate doua pentru fiecare pereche. Pentru a evita umezeala si patrunderea sobolanilor, pardoseal se construieste la 40-50 cm deasupra nivelului solului. Porumbarele-soproane sun insirate pe randuri, prevazute cu un apaduct propriu, legat de putul sau turnul de apa motor al crecatoriei. In Statele Unite ale Americii se gasesc crescatorii –uzine care produc si prelucreaza anula zeci de mii de pui de porumbei de carne.
In boxele de clocit sau in casutele pentru cuiburi se aseaza cuibarele sau cuiburile, facute din cutii mici de lemn, avand 6-8cm inaltime, 16-25 cm latime si 16-25 cm lungime. Cuiburile pot fi facute in forma de strachina, dintr-un amestec de gips, ciment si rumegus, sau din lut ars, hartie presata sau material sintetic, avand 5-8 cm inaltime si 16-22 cm diametru. Cuiburile trebuie sa fie departizate cu prafuri insecticide (hexacloran, heclotox, etc) si captusite cu un asternut de paie, fin sau matura. Cuiburile astfel pregatite pot fi ocupate de perechile de porumbei de prasila.

CONSTRUCTIA UNUI ADAPOST.

Cine vrea sa-si construiasca o crescatorie se va orienta dupa numarul de porumbei,marimea acestora si temperamentul lor.
Amplasamentul va fi ales astfel incat peretele frontal sa fie indreptat spre est sau sud,pentru a beneficia de cit mai multa lumina solara.

CRESCATORIA
Aceasta trebuie sa fie neaparat amplasata la o inaltime de cel putin 50cm fata de sol,pe niste stilpi infipti in beton ,astfel incat umezeala din pamint sa nu patrunda in adapost iar animalele de prada sa nu poata intra la pasari.
Stilpi pe care amplasam crescatoria pot fi din lemn,beton, metal sau alte materiale.
Un fundament de beton adanc de 40-50cm este recomandabil.Distanta intre stilpi nu va fi mai mare de 2 metri. Ei vor fi infipti in beton,pentru a se asigura stabilitatea.Se va sapa un sant lat de 25cm si 40-50cm adincime,cu perimetrul de 2,80x6,00m.Stilpi se vor baga in beton astfel incat sa ramana afara 50cm deasupra solului.

PODEAUA

Pe stilpi vor fi fixate doua grinzi orizontale,groase de 10x15cm si lungi de 6,20cm.Acestea se vor prinde de stilpi cu cleme metalice sau piroane,astfel incat crescatoria sa aiba suficienta stabilitate.Peste grinzi vor fi asezate 10 grinzi transversale de 10x10x280cm,se vor fixa cu cleme metalice sau piroane.Ele vor alcatui baza pt.adapost.Pe suprafeta care rezulta ,de2,80x6,20 se vor pune scindura imbinate una in alta(cu fals)pentru o mai buna inchidere.

PERETI LATERALI

Pentru scheletul peretilor exteriori se vor folosi stinghii de 5x5cm.Pentru peretele din spate sunt necesare 11 astfel de stinghii cu lungimea de 2m.Acestea vor fi montate perfect orizontal in unghi drept fata de grinzile cu lungimea de 6,20m de care vor fi fixate.Stinghiile se impart la distante egale intre ele.Pentru peretele frontal se va proceda la fel.Din cauza inclinarii acoperisului,sthinghiile pt.peretele frontal vor avea o lungime de 2,30m.Cind se fac masuratorile pt peretii laterali,se ia in calcul aceasta inclinare.Apoi se vor fixa scindurile peretilor exteriori(cu fals).Pe peretele frontal se vor instala ramele pt.geamuri si pt.gaurile de zbor,realizate din acelasi fel de scinduri folosite pt.acoperis.Pe unul din pereti laterali se va monta,de asemenea,rama usii.Se vor cumpara geamuri prefabricate,potrivite ca si dimensiuni.Instalarea peretilor necesita multa indeminare si efort .
ACOPERISUL
Dupa ce peretii exteriori au fost montati si bine fixati,vor fi montate deasupra 11 grinzi de 10x10cm si prinse de ramele peretilor.Acestea trebuie sa depaseasca peretii cu 40cm in fata si 25cm in spate.Peste acestea se vor bate scinduri care sa depaseasca pereti laterali cu 20cm.pe acoperis se va pune:ciripa,placi ondulate,sindrila,etc.Pe partea din spate a crescatoriei se va monta o streasina pt.apa de ploaie,care trebuie curatata din cand in cand.



PERETII INTERIORI

Pentru a asigura o buna izolare termica si pt.ca pereti sa nu prezinte asperitati,ei vor fi captusiti pe dinauntru cu placaj sau osb gros de 8mm,peste care se poate da apoi un strat de vopsea(ie indicat).Pentru compartimentarea crescatoriei se va utiliza placaj sau osb mai gros de 1,5 sau 2cm.Adapostul va fi impartit in 3 compartimente 2 pt.pasarile mature si 1 pt.pasarile tinere.Se va amplasa usa pe un perete lateral spre partea din spate care va da in coluarul de serviciu. Comparimentele vor avea dimensiunea de 2x2m,iar culoarul de 80cm latime si de 6m lungime ce ramane va fi folosit ca culoar de serviciu.In acest culoar ,care ajunge de la usa de intrare pina la ultimul compartiment,pot fi pastrate diferite instrumente,echipament de protectie,hrana,medicamente,etc.
Trei compartimente sunt suficiente pt.a permite separarea dupa sex pe timp de iarna si pt.ingrijirea pasarilor tinere sau bolnave intr-un spatiu delimitat.Acesta este folosit vara ca adapost pt.pui si pasari tinere.Dupa ce puii parasesc cuibul,ei sunt mutati in acel compartiment pentru a se dezvolta fara interventia pasarilor mature.
Spatiul liber de sub adapostul porumbeilor poate fi mascat si folosit pt.depozitarea uneltelor.Astfel nu se va permite intrarea animalelor de prada sub adapost.Cind crescatoria ie gata ,peretii exteriori vor fi vopsiti in mai multe straturi pt.protectia impotriva intemperiilor.
INSTALATIILE INTERIOARE

Cine doreste sa creasca rase mai speciale trebuie sa studieze instalatiile celorlalti crescatori ai aceleiasi rase pt.a observa adaptarile facute.Astfel instalatiile interioare ale crescatoriei ajung sa corespunda exact necesitatilor rasei respective.

DESCHIZATURILE PT.INTRAREA PORUMBEILOR

Exista multe feluri de astfel de deschizaturi.Cele mai des intilnite sunt niste deschideri dreptunghiulare in perete,de aproximativ 50x30cm.Aceste deschizaturi vor fi dotate cu scanduri de zbor atat in interior cit si in exterior.Cu cit sunt mai mari scandurile pe partea exterioara,cu atat pot porumbei sa intre mai repede in adapost,aterizand pe aceste scanduri.Aceasta deschidere trebuie sa se inchida printr-o usita glisanta.Niciodata nu trebuie sa se construiasca clape de inchidere,care sa se poata inchide accidental,pt.ca porumbeii ar avea de suferit din cauza lipsei de hrana si apa.

INTRARILE PENDULANTE
Daca la intrare se fixeaza un sir de pendule,porumbelul poate intra sau iesi in voie.Aceste pendule sunt lungi de aproximativ 30cm si late de 4cm la capat.Ele se aranjeaza pe o axa de sirma asezata deasupra orificiului de intrare in adapost.Prin fixarea unei bare subtiri in fata sau in spatele pendulelor se poate limita accesul,porumbeii putand fie numai sa iasa,fie numai sa intre in adapost.Cind un porumbel vrea sa intre sau sa iasa,pendulele se ridica,permitandu-i trecerea,iar apoi revin la pozitia lor initiala.

CELULELE DE CUIBARIT

Celula de cuibarit este cel mai important spatiu pentru fiecare pereche reproducatoare.Celula de cuibarit va trebui sa fie intotdeauna suficient de mare,incat amandoua pasarile sa poata stea comod inauntru.Marimea celulei trebuie sa permita amplasarea a 2 cuiburi.Acestea pot sta alaturi,intre ele fiind un perete despartitor.Exista si celule de cuibarit unde cele doua cuiburi sunt suprapuse.Cind nu este disponibila decat o farfurie pt.cuib femela va aseza ouale urmatoarei serii alaturi de pui,ceea ce poate duce la murdarirea sau spargerea oualor.
Pt.porumbeii de marime mijlocie sunt potrivite celulele de cuibarit cu dimensiunile de 30x30x60cm.Ele vor fi amplasate pe perete,astfel incat sa-l acopere in intregime.Primul rand de celule de cuibarit trebuie sa inceapa de la o inaltime de aproximativ 30cm.Partea din fata a celulelor se poate face din sipci de lemn de 1x2cm sau din grilaje de sarma acoperite cu material plastic.Este important ca porumbeii sa poata sa intre in celule de cuibarit in voie.Imperecherea se va desfasura inchizand fiecare pereche de porumbei in celula,cu o provizie suficienta de hrana,timp de cateva zile.

CUIBURILE

Cuiburile obisnuite sunt niste ''farfurii''cu diametrul de22cm.''Farfuriile''sunt realizate astfel,incat sa nu se rastoarne chiar si atunci cand porumbeii se aseaza cu picioarele pe marginea lor.''Farfuriile''sunt confectionate din lut,plastic,ipsos,lemn sau cuiburi din carton de unica folosinta deosebit de igienice si economice.

ODIHNITORILE

Fiecare porumbel trebuie sa aiba unde sa stea in crescatorie.Se pot pune ''acoperisuri'',rafturi sau scanduri de 10x15cm pt.porumbei mari. Perechile isi pot ocupa celulele de cuibarit,dar si pasarile tinere sau cele care nu se reproduc trebuie sa aiba unde sa se aseze.Acoperisurile si rafturile sunt mai indicate pt.ca porumbeii care stau unul deasupra altuia nu se vor murdari cu excremente.Excrementele vor cadea pe scanduri si apoi pe podea.Astfel penele porumbeilor vor ramane curate.

RECIPIENTELE PT. HRANA SI APA

In interiorul adapostul se vor pune:
Recipientul de apa care trebuie astfel construit incat porumbeii sa nu poata intra cu picioarele in apa,recipientele deschise nu sunt indicate.Cele mai bune sunt adapatorile din plastic.Adapatorile constau dintr-o parte superioara si o parte inferioara cu mai multe deschizaturi in care porumbeii isi baga capul pentru a bea.Recipientul de apa se va pune pe un suport de aproximativ 10-12cm inaltime pt.ca excrementele si murdaria de pe podea sa nu intre inauntru.
Recipientele pt.hrana:
Distributia hranei se poate face prin mai multe metode.Cele mai eficiente sunt hranitoarele de tabla galvanizata lungi de 50,75,100,150cm cu pereti inalti de 3-5cm si care au o buza indoita spre interior pt.ca porumbeii sa nu poata sa imprastie hrana pe jos.Deasupra au montate un grilaj protectiv de sarma.Distanta intre barele grilajului este de 4cm astfel incat porumbeii pot intinde capul printre ele,dar nu pot murdari hrana cu picioarele.
Pentru distributia de pietricele sau amestecuri speciale se gasesc niste recipiente speciale de plastic.

GRATARUL DE LEMN

In crescatorie exista posibilitatea montari unui gratar de lemn.Pe o rama solida,peste intreaga suprafata a adapostului la 10-20cm deasupra podelei se vor fixa stinghii de lemn late de 2cm,cu spatii de 2cm intre ele.Rama se poate scoate pt.curatare.Porumbeii stau foarte bine pe acest gratar,iar excrementele lor ajung pe podea,de unde trebuie indepartate periodic



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 3
robertcaramida 4 decembrie 2012  
foarte adevarat !!!
Raportează
anonim
daniel 21 martie 2012  
aceste sfaturi mau ajutat foarte mult in construirea si inmultirea porumbeilor
Raportează
cristygheorghe 21 martie 2012  
Ma bucur ptr. tine ca aceste sfaturi ti-au fost de bun augur.
Felicitari si bafta in cresterea porumbeilor.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.