Seminte pentru germinat :
Sunt necesare 3 recipiente de volum de 250 ml si greutate neta de 200 grame seminte netratate de: lucerna, trifoi rosu si linte marunta.
Un dispozitiv foarte bun pentru germinarea semintelor este germinatorul vertical pe care il puteti confectiona folosind urmatoarele :
1.Un cos de bambus sau o strecuratoare din otel inoxidabil; (deschizaturile din materialul cosului sau sita strecuratorii trebuie sa fie destul de dese pentru a nu permite caderea semintelor mici; inaltimea cosului sau a strecuratorii ar trebui sa fie de minim 5 cm si suprafata de 25 x 25 cm;)
2.Un borcan cu volum de 800 ml, pentru inmuierea semintelor;
3.O punga de plastic in care sa incapa cosul sau strecuratoarea pentru a realiza efectul de sera.
Care sunt operatiile necesare obtinerii unei recolte de plante verzi ?
1.Se vor achizitiona seminte netratate,care nu trebuie sa fie mucegaite sau sa aiba un miros neplacut;
2. Se pun la inmuiat intr-un borcan 5 linguri de seminte si apa si se lasa la temperatura camerei 12 ore. Dimineata se va scurge apa, se vor clati semintele si se va pune din nou apa proaspata;pentru a nu pierde semintele in momentul scurgerii apei, puteti folosi un tifon sau o sita fina. Se repeta procedeul si seara. Dupa 24 de ore de stat la inmuiat semintele au volumul dublu fata de cel initial;
3. Dimineata urmatoare semintele se clatesc din nou dupa care se pun in germinator si se acopera cu punga pentru crearea efectului de sera; punga va trebui sa nu atinga semintele, pentru a permite viitoarelor plantute sa respire;
4. Timp de 4 zile, in fiecare seara si dimineara, semintele se spala pentru a le improspata; se va inlatura punga si se va opta pentru una din cele 2 metode spalare de mai jos:
a)imersarea totala in apa;
b)stropirea cu un jet puternic de apa;
Dupa primele 2 zile plantutele au deja muguri care vor inverzi.In procesul de crestere, plantulele noi se vor decoji,tot ce trebuie sa faceti este ca in momentul recoltarii sa aveti grija sa inlaturati cojile.
Semintele de linte pot fi crescute pana la sfarsit in borcanul in care au fost inmuite, cu respectarea celor 2 „dusuri” zilnice;
Semintele de lucerna si trifoi se vor consuma doar dupa germinarea lor completa, dupa 6 zile, cand deja au frunzulite verzi. Pana la acest stadiu nu sunt indicate consumului datorita concentratiei de L-Canavanina (aceasta dispare atunci cand planta incepe procesul de fotosinteza - cele 2 frunzulite verzi care apar dupa a 4 zi de germinare).
Germinarea initiaza urmatoarele schimbari in seminte:
- elementele nutritive, vitaminele, mineralele, si enzimele se multiplica, uneori si pana la 1200%;
- clorofila se dezvolta in plantutele verzi;
- greutatea creste de pana la 15 ori, iar volumul chiar mai mult;
- crearea de noi proteine din amidonul, zaharul si grasimile depozitate in samanta.
Cei ce consuma germeni stiu ca prin hrana vie primesc mai mult decat doar nutrienti. Energia vietii sau „Qi” cum este denumita in civilizatia orientala este acel plus pe care il obtinem ori de cate ori ne alimentam cu plante proaspete.
Fitoestrogenii prezenti in germenii de lucerna, trifoi si linte joaca un rol important in prevenirea simptomelor specifice menopauzei, osteoporozei, cancerului si bolilor de inima.
<<<<<< Alta reteta ptr. grau germinat >>>>>>.
Se pune griu intr-un recipient , se spala bine si se acopera complet cu apa 24 de ore. A doua zi se scurge complet apa ,se pune griul intr-o tava intinsa , se acopera cu o pinza sau un prosop ud si se lasa asa inca 24 de ore . Se da apoi porumbeilor in cantitate moderata o singura data pe saptamina. In timpul iernii, pe grauntele porumbeilor se pune drojdia de bere inmuiata in apa. Este un produs ieftin, proaspat si foarte bun.
<<<<<< Grauntele germinate >>>>>
Germinatia reprezinta o serie de procese in care proteinele,grasimile si amidonul sunt descompuse in forme mai simple,care pot fi utilizate de planta in crestere.
Intr-o multitudine de procese,toate vitaminele necesare plantei in crestere sunt sintetizate in proportie corecta si pot fi absorbite de planta pentru a fi folosite ca o forma de energie.Proteinele sunt de asemenea descompuse in aminoacizi care pot fi absorbiti de planta sau de animalul ce consuma samanta germinata.Un astfel de nucleu VIU este un adaos excelent in hrana porumbeilor.
Selectia grauntelor potrivite pentru germinare spre a hrani porumbeii:
-trebuie sa fie un tip de graunte consumate de porumbei.Astfel,nu folosesc la nimic.
-trebuie sa germineze
repede.Cu cat germineaza mai repede,cu atat mucegaiesc mai putin.
Graul este potrivit pentru acest scop.
Germineaza rapid la temperatura camerei.
1)Se ia o cantitate de grau,se pune intr-o oala cu apa si se spala,apoi se lasa sa se ridice la suprafata materialele nefolositoare,care se vor arunca.
2)Dupa ce materiile ce plutesc s-au eliminat,graul se lasa la inmuiat aproximativ 10-12 ore.Materialul care s-a mai ridicat intre timp se elimina.
3)Graul ramas,se scurge.Dupa ce apa s-a evacuat,grauntele se pun intr-un vas acoperit,unde se lasa la germinat 24-36 de ore.
4)Se “servesc” porumbeii.!
Sa nu se serveasca prea des.Sa nu se inlocuiasca ratiile obisnuite de boabe!Graul incoltit este un stimulator foarte important al activitatii vitale a organismului datorita continutului bogat in complexul de vitamina B si in multe alte vitamine,dar si datorita diferitilor fermenti(enzime).
Minerale usor asimilate de catre organism,continute de 100 grame germeni de grau : fosfor(1050 mg%),magneziu(342 mg%),calciu(71 mg%).
Vitamine: A,B,D,E,K.
Sursa:
www.bidirliusergiu.wordpress.com